Onze stichting

van links naar recht: Petra van Oyen, Floris Wouters, Ben Sijbesma, Willeke Verheij en Christine Sijbesma.

‘Het is ons door God gegeven’, vertaald in het Oegandees: Twawebwa Mukama. Onder deze Oegandese naam werd in maart 2008 de stichting opgezet door Ben en Christine Sijbesma. In 2005 kwamen zij voor het eerst in aanraking met Oeganda als leiding van een groep jongeren, die uiteindelijk in augustus 2007 op werkvakantie ging. Daar ontstonden de eerste contacten met Pastor Israel die de groep in Oeganda begeleidde. Israel vertelde dat zijn vader, ook pastor in zijn geboortestreek, dat voorjaar was overleden en hem op zijn sterfbed nog één vraag had gesteld: ,zet mijn werk voort.’ Daar gaf Israel gehoor aan. Zijn geloof, inzet en liefdevolle benadering van zijn naasten gaven voor Ben en Christine de doorslag om hem alle steun toe te zeggen die zij kunnen geven.

Dit resulteerde, in maart 2008, tot de oprichting van de stichting “Twawebwa Mukama” wat in het Oegandees betekend “Het is ons door God gegeven”.

Onze stichting werkt nauw samen met de stichting”Mukwano”uit Aalten en inmiddels is er een kerk gebouwd en een kliniek. In 2009 is er een watertank gebouwd en is begonnen aan de bouw van een gastenverblijf (guesthouse), als overnachtingsplaats voor hulpverleners en gasten. In 2010 is de bouw voltooit van een schoolgebouw voor het voortgezet onderwijs. Tevens is er een watervoorziening waar
drinkwater mee wordt geproduceerd geplaatst.

De enorme behoefte aan gezondheidszorg en voortgezet onderwijs in deze streek, is
aanleiding om het project voldoende uitbreidingsruimte te geven. Hiervoor is 11 Hectare grond aangekocht waar de div. gebouwen op kunnen worden gebouwd.De stichting houdt zich met div. kleinere activiteiten op het project in Bushenyi bezig.

Te denken valt dan aan de water voorziening, waarbij regenwater met dakgoten en
een leiding stelsel naar diverse grote watertanks wordt geleid. Tevens houdt de
stichting zich bezig met de elektriciteit voorziening, voor ieder gebouw, middels
een generator. Inmiddels is de bouw van een derde en grote watertank afgerond
met een capaciteit van 300.000 ltr. Verder voelt de stichting zich
verantwoordelijkheid voor alle technische zaken die op het project van
toepassing zijn. Ook het vervoer is aan de zorg van de stichting overgelaten.
Zo beschikt het project over een vrachtauto, een 4wd terreinwagen en een 4wd
busje om mensen en materiaal te vervoeren.

Inmiddels is er een SYGO UGANDA LTD opgericht, om de plaatselijke bevolking werk te bieden in de vorm van productie werkzaamheden voor kleine electronische
producten zoals LED verlichting.

Het bestuur

Voorzitter: Ben Sijbesma    Secretaris: Willeke Verheij   Penningmeester: Floris Wouters

 

Jaarverslag

Met het jaarverslag beoogt Stichting Twawebwa Mukama om aan alle belanghebbenden te rapporteren over de voortgang van ons werk voor de bevolking van Oeganda.

Bekijk hier het jaarverslag van 2013.

Bekijk hier het jaarverslag van 2012.

Bekijk hier het jaarverslag van 2011.